Gewaagde voedselparing

GILLADEKEN EN AALSTERSE VLAAI

foodpairing_janHet Gilladeken, door het Aalsterse Lyceum als huisbier van hun Zaal Gillade gelanceerd in 2007, valt doorgaans in de smaak van de deelnemers aan biercultuurwandelingen in de binnenstad van Aalst. Die gegidste wandelingen eindigen met een bezoek aan de beschermde, gerestaureerde danszaal én een proeverij van de eraan verbonden‘Gilladeken’, een amberkleurig bier van het type ‘speciale belge’. Geregeld wordt bij die degustatie ook Aalsterse vlaai aangeboden. En telkens weer verrast de combinatie van de twee streek- producten.

foodpairing_schepenOok op de ‘één’-dag op 12 september 2009, de zaterdag voor monumentendag, genoot een honderdtal winnaars van de VRT-wedstrijd in de belfortzaal op de Aalsterse Grote Markt van de voornoemde vlaai-bierjoint. Paul Stockman, de Aalsterse schepen van toerisme, roemde toen in zijn welkomswoord de beide streekproducten en de geslaagde combinatie ervan.

Op de algemene vergadering van de bierconsumentenvereniging Zythos vzw die op 19 september in Aalst plaatsvond, werd de bewuste food pairing - voedselparing in het Nederlands - nogmaals uitgetest. Hier ook waren de bevindingen positief: de karamelsmaak van de kandijstroopzoete vlaai, gekruid met foelie en kaneel, zo constateerden de 45 vertegenwoordigers van de Lokale Zythos-verenigingen, wordt naadloos aangevuld met de karamelmoutige ondertoon van het bier, ditmaal gekruid met fijnbittere hop.

Aalsterse vlaai koop je bij diverse bakkers te Aalst, maar de beste is de zelf gemaakte natuurlijk.

Het Gilladeken is verkrijgbaar op het secretariaat van het Lyceum, Pontstraat 53 Aalst: € 3.80 voor een fles van 75 cl. De opbrengst wordt aangewend voor de restauratie van de beschermde monumenten waarin het Lyceum huist.