Verslag 2 Vrouwen Brouwen

Hoe komt een niet geoefend alcoholverbruiker tot bierbrouwen?

Bier en biercultuur is de passie van Jef, mijn echtgenoot. Die passie deelt hij met Julien, zijn vriend.

Ieder uitstapje dat wij maken is dan ook rijkelijk voorzien van sanitaire stops die eigenlijk vermomde bierproeverijen zijn.
Vaak zijn die "stops" zelfs de hoofdbestemming. Alle uitstapjes eindigen steevast met enkele lekkere biertjes. Dat heet dan"gelukkig zijn". En meer moet dat niet zijn.
Bakken en koken met bier is dan wél weer mijn ding. Vandaar dan de interesse.

Toen ik de kans kreeg om het brouwen van dicht bij mee te maken, om deel te hebben aan de productie,moest ik echt geen twee keer nadenken!
Zó werd ik brouwster-waarneemster,want behalve de fysieke deelname (zeer bescheiden trouwens) had ik ook de kans om de medebrouwsters en de opperchef, of is het opperJef, te observeren.

Het begon donderdagavond 7 juli 2005 19u00.
Met zijn allen rond de tafel op het verdiep van "KLEINBROUWERIJ DE GLAZEN TOREN". Jef, uitleggen. Wij, luisteren, noteren, vragen.
Na het didactisch gedeelte... de praktijk : de kookketel vullen, granen boventakelen, granen wegen en pletten, afspraken maken voor de volgende dag.

De nacht was kort. En dan was het zover : Vrijdag : Vrouwenbrouwdag.

En ik zag :
Vrouwen sjouwen, sleuren, tillen, scheppen, sleutelen, verifiëren, poetsen, schrobben, de hogedrukspuit hanteren, trappen lopen.....
Ik zag.... vrouwen brouwen.

Elk op zij manier, met zijn eigen temperament.
Nelly, Martine en Joke : zeer gedreven, passioneel, gebeten, verbeten. Bernadette, Mina, An, Sofie : bescheiden, altijd dáár waar handen nodig zijn, altijd bezig met dingen in de schaduw die toch belangrijk zijn.

En over alles heen : DE STEM.... De stem van Jef, die alles in goede banen leidt, en die ons de mogelijkheid gaf (samen met zijn vennoten) om dit experiment te realiseren.

Het was voor mij een boeiende, deugddoende ervaring.

Ik ben geen goede spreekster, geen goede schrijfster, geen goede drinkster, maar ik hoop dat ik die dag een goede kameraad was voor de brouwploeg.

Zeer dankbaar
Annie Geerts