Verslag proeverij 19 maart 2011

OPA proeft dubbel. OPA proeft dubbel.

Het eerste Dubbelbier was de Westmalle Dubbel. Deze stroomde voor het eerste uit de brouwketels na WOI.

De directe aanleiding was de Belgische Wet (Emile) Vandervelde (1919). Deze "Wet ter Beteugeling van de Openbare Dronkenschap" verbood sterke drank in cafés en moest zo het alcoholisme onder de bevolking tegengaan. Het was immers niet het drinken van bier dat aan de basis lag van het alcoholisme, maar de jenever die erbij geserveerd werd.

Het café was toen de plek om alcohol te consumeren. Het was niet ongebruikelijk om na het werk eerst de kroeg te bezoeken, zeker in de tijd dat het loon aan het eind van de week of maand nog in harde valuta in het loonzakje werd uitbetaald, dikwijls in het café trouwens.

Westmalle zat op dat moment in geldnood en was op zoek naar mogelijkheden om de bierverkoop te stimuleren. Het verbieden van sterke drank veroorzaakte een gat in de markt dat brouwers konden vullen door bier beginnen te brouwen met een hoger alcoholpercentage.

Het alcoholpercentage opdrijven was niet zo eenvoudig. Het vereiste een techniek die tot dan nog nooit werd toegepast. Het verdubbelen van de moutstorting zou een bier doen ontstaan dat zwaar op de maag ligt. Daarom werd na geëxperimenteer het alcoholpercentage opgedreven door toevoeging van kandijsuiker. Het percentage verdubbelde tot 7% VOL; vandaar de benaming Westmalle Dubbel.

Geproefde bieren

1. Postel Dubbel 7% VOL - brij. De Smetpostel_dubbel

  • Uitzicht : gesluierd, kastanjebruin, getooid met een prachtige stabiele schuimkraag
  • Geur : licht gemaderiseerd* door het verouderingsproces (de aangegeven houdbaarheidsdatum was overschreden)
  • Smaak : lichtbitter met tikje zoet en een hint van kruiden (anijs ?). Het is een evenwichtig bier ondanks zijn veroudering. De afdronk is zoals de hoofdsmaak bitter met een beetje zoet.

* van madérisation (Fr.) Dit zegt men van een wijn welke is geoxideerd en daarbij ook donkerder is geworden. Ethanol wordt (beperkt) omgezet in acetaldehyde

2. La Trappe Dubbel 7% VOLla_trappe_dubbel_voor la_trappe_dubbel_achter

  • Uitzicht : kleur roodbruin met een schuimkraag die snel verdwijnt. Bij het openen schuimt de fles over.
  • Geur : zeer complexe, aangename en veelbelovende geur. We ruiken fruit waaronder groene peer, banaan en pruimen. Er is ook bitter, karamel en een lichtzoete zweem aanwezig.
  • Smaak : In de smaak treffen we eerder bitter dan zoet aan. We proeven ook een zekere kruidigheid. Zoals de geur deed vermoeden, is het een complexe maar aangename smaak die lichtjes bitter en zoet uitvloeit in de afdronk.

3. Floreffe Dubbel 6,3% VOL - Bras. Lefebvrefloreffe_dubbel_voor floreffe_dubbel_achter

  • Uitzicht : donkerbruine, bijna zwarte kleur.
  • Geur : geurt naar drop. Verder ontwaren we steranijs en laurier. Dit is een mooi bier om te gebruiken in stoverij.
  • Smaak : de smaak is zeer volmondig, maar het bier is ook zwaar op de maag. De kruidigheid uit de geur komt terug in de smaak, samen met een beetje zurigheid. De afdronk is kort zonder meer.

4. Kapittel Watou Prior 9% VOL - Brij. Van Eeckekapittel_watou_prior

  • Uitzicht : de kleur is vergelijkbaar met de Postel Dubbel, nl. bruin met amberrode tinten. Het bier ontwikkelt een mooie schuimkraag.
  • Geur : frisse geur met een zekere zurigheid en moutaroma (maar zeker niet gebrand).
  • Smaak : we hebben hier een volmondig bier dat toch onze maag ontziet. De smaak doet peperig aan, gevolgd door een lange kruidige afdronk. Het droge mondgevoel achteraf nodigt uit voor een volgende slok.

5. Westemalle Dubbel 7% VOLwestmalle_dubbel_voor westmalle_dubbel_achter

  • Uitzicht : bordeaux bruin
  • Geur : overrijpe banaan, kandij en lichte citrus
  • Smaak : volmondig, hopbitter met een droge afdronk. Er is geen zoetigheid te bespeuren.