Verslag Proeverij 19 november 2016: Kruidige bieren

 

Proeverij van kruidige bieren met Koen van Nieuwenborgh , kruidenmeester bij Palm en dus specialist ter zake, als gids. De in de bieren gebruikte kruiden konden door de proevers bekeken, besnuffeld en geknabbeld worden.

Palm kent 4 gespecialiseerde brouwingenieurs. Deze zijn aangesteld voor respectievelijk mout, hop, hout en kruiden.

De brouwer kan kruiden toevoegen op verschillende momenten van het brouwproces. Dit kan zijn o.a. tijdens het koken, de vergisting en zelfs de filtratie. Kruiden zijn vluchtig en verschillend van aard. Toevoegen tijdens het koken kan er voor zorgen dat de smaak haast volledig verdwijnt. Tijdens de filtratie zal de smaak van het kruid vaak veel beter tot zijn recht komen. Er is tot nu toe vrij weinig kennis over kruiden. Het is vooral een zoektocht om het bier goed in balans te laten zijn als er kruiden worden toegevoegd. Het moet aangenaam zijn, maar dat vraagt veel kennis en ondervinding van de brouwer, omdat kruiden niet steeds dezelfde kwaliteit hebben.

Zowel bij de mouten zullen ook de kruiden wisselen in intensiteit en smaak per jaar. Ook de oorsprong is bepalend voor de smaak. Deze smaken kunnen verschillen per land en de streek waar het kruid vandaan komt.

Koriander is daar een goed voorbeeld van. Voor het kruiden van het bier worden de zaden van de koriander gebruikt. Het geeft een frisheid aan het bier. Toch zal Koriander niet altijd dezelfde smaak hebben. Koriander uit  Italië is zepig van karakter, uit Roemenie is deze pikant, uit Oekraïne bepaalt  appelsien de smaak. De oorsprong van een  kruid is dus belangrijk. Doordat de partijen niet altijd hetzelfde zijn kan de brouwer voor een verrassing komen te staan.  De wet op de traceerbaarheid (achterhaalbaarheid van de oorsprong) staat at betreft kruiden nog in de kinderschoenen.

1 Fort Lapin dubbel, Brouwerij Fort Lapin 6% 33cl

  Kruiden:

. Hibiscus. Geeft een zurige toets en kleurt het bier

. Koriander. Weinig,  maar geeft het bier een frisse smaak

Hier milderen de kruiden dus de vrij zoetige smaak van dit niet uitgegist bier

2 Gageleer Brouwerij Lochristi 7,5 % 33 cl

  Kruiden:

. Gageleer. Geeft het bier een zekere wrangheid (bitter). Takjes en bladen geven een verschillende smaak.

3 Brugge Tripel gruut kruidenbier

 Brouwerij De Gouden Boom te Steenhuffel 8,7%   75cl

 Brouwerij de Gouden Boom was een brouwerij in hartje Brugge, die overgenomen en gesloten werd door Palm.  In de microbrouwerij ‘Cornet’ van Palm wordt geëxperimenteerd en worden nieuwe creaties op punt gesteld.

Kruiden :

. Kaneel

. Zoete sinas

. Koriander

De gist geeft de rooksmaak. (vgl.Chimay)

4 Brugge Tripel Prestige

  Brouwerij De Gouden Boom te Steenhuffel   9,5%   75 cl

      

Kruiden:

. Jeneverbes (aan het eind van de koking toegevoegd)

. Kaneel

Aangename bitterheid overvleugelt het vorige bier

Jeneverbes is een sterk kruid en is dan ook bepalend voor dit bier: de kruidigheid geeft een boost

De geur doet denken aan een bier met meer alcohol

5 Urthel Samaranth

   Brouwerij de Koningshoeve BV. 11,5%   33cl

Kruiden :

Geen!

4 Moutsoorten zijn verantwoordelijk voor de smaken. O.a. rookmout en karamelmout . Men proeft chocolade, kaneel, curaçao zoet, zoethout… maar dat zit er niet in!