verslag proeverij 22 juni 2019 Belgisch bier werelderfgoed

Proeverij O.P.A. Aalst zaterdag 22 juni 2019

Belgische biercultuur Unesco-werelderfgoed

Bierjournalist Geert van Lierde schreef mee aan het Unesco-rapport voor de erkenning van onze biercultuur als werelderfgoed. Hij vertelde over de Belgische biercultuur en deed daarop inspelend ook zijn persoonlijk verhaal over 5 bieren, die we natuurlijk proefden.

Belangrijke datum in 1977. Michel Jackson – The Beerhunter – publiceerde het boek Spectrum Bieratlas. Het is het eerste naslagwerk over de Belgische biercultuur. Het was opvallend dat het een buitenlander was, die de Belgische bieren op de kaart zette. Naderhand in o.a. 1986 – het Jaar van het Bier - verschenen meer publicaties, nu uit België zelf. Een herleving van de streekbieren en de lambik.

Het café zoals het we nu kennen bestond toen niet. Toen een bescheiden aanbod aan bier, nu een overvloed aan keuzes.

Het eerste bier wat wij proeven is tafelbier. Hier is het allemaal mee begonnen. Wat we drinken is Pied Boeuf , 1,1 % Een fris pintje ,maar wel aangezoet. Men heeft nog het geprobeerd om het als lunchbier aan te bieden, maar dat was geen succes.

 

Het logo

Het kwaliteitslogo voor een bepaald bier om de consument te informeren. Denk aan authenticiteit voor Trappist. Andere logo’s zijn:

Abdijbier

Geuze (Horal)

Family Brewers

Lambiekbieren

Niet alle stijlen kunnen of worden vertegenwoordigd door complexiteit van de stijl of omdat de brouwers zelf niet tot overeenstemming kunnen komen. Voorbeelden zijn: Oud Bruin, de Saison en Special Belge. De criteria voor Belgian Style bier zijn zo uiteenlopend., o.a. door het brouwen hiervan (door grote brouwerijen) in andere landen, dat een erkenning hiervan haast niet mogelijk is.

Als men aan een Belg vraagt waar Belgisch bier voor staat, is het antwoord:

.Authenticiteit

.Sociaal bindmiddel

.Gesofistikeerd

.Passie

Bier is een bindmiddel tussen alle Belgen (over de taalgrens heen)

Bierglazen

Er zijn nergens zoveel soorten bierglazen als in België. Ieder bier heeft zijn eigen glas. De schatting is tussen de 2500 tot 5000 verschillende bierglazen.

Als tweede bier proeven we Westmalle Tripel uit een … colaglas. Het is opmerkelijk dat de meeste aanwezigen het bier toch herkennen. Met Andre bieren zou dit moeilijker geweest zijn. De stijl, karakter van een bier wordt tegenwoordig ook als bierbeleving geafficheerd. Bv. een hotel in een bepaalde bierstijl of arrangementen van een specifieke bierbrouwer.

Het assortiment

Een groot toegenomen assortiment van bier in drankenhandels en supermarkten. Op deze plaatsen worden ook educatieve aanbiedingen gedaan om verschillende hopsoorten en gisten met elkaar te kunnen vergelijken.

Nieuwe brouwerijen

Paters gaan brouwen om in hun inkomen te voorzien in hun abdij. In Averbode bv. volgen zij een brouwcursus. Vernieuwende brouwexperimenten en het ontstaan van mini hoptuinen.

Opleidingen

Opleidingen voor de horeca. Bv. het correct tappen en inschenken van bier. Een cursus bier voor hotelscholen, die helaas moeizaam van de grond komt, omdat het niet landelijk geregeld wordt. In Nederland o.a. de StiBON opleiding.

Bier en Gastronomie

Michel Jackson heeft in 1983 als eerste hierover geschreven. Al moet gezegd dat al in 1561 er een Nederlandstalig kookboek was met recepten voor stoofvlees en wafels. Ook medicinale bieren werden hierin besproken.

Bier met kaas kan goed gecombineerd worden, mits de harmonie zorgvuldig gezocht wordt. Uit de horeca komt nu steeds ook vaker de vraag welke specifieke brouwer of biertype met hun gerechten een samenwerking wil aangaan.

Als derde bier drinken we Witkap Pater STIMULO. Een blond bier van 6% met een (destijds) anijsachtige smaak.

Voor Geert van Lierde was dit in 1978 het eerste bijzondere pintje - toen nog in het Antwerpse gebrouwen - dat hij middags ging drinken in het café.

Wetenschappelijk

Onderzoek naar de verschillende moutsoorten, welke jaren de beste mout opleveren, omdat weersinvloeden daarin bepalend zijn. Goede mout geeft een goed bierjaar.

Welke gistsoorten zijn typisch Belgisch?

. De beroemde Brettanomyces zitten niet in de lucht, maar worden overgebracht door spinnetje, vliegjes en torretjes. De wilde gisten zitten in het plafond of houten dak van het koelschip. De lambiekbrouwers uit de Zennevalei waren wel teleurgesteld toen dit werd vastgesteld.

. Schaarbeekse Krieken.

Er bestaan 5 a 6 hoofdassen en een aantal vertakkingen. De Schaarbeekse kriek bestaat dus niet.

. De ontdekking dat de hopsoort Groene Belle uitstekend geschikt is voor het brouwen van lambiek. Deze hop geeft geen bitterheid, maar is wel goed voor het bewaren en conserveren van de lambiek.

Bierbeleving

De brouwers zoeken naar nieuwe smaken. Al langer is bekend dat bier op houten vaten wordt gerijpt. Daarnaast is het gebruik van houtsnippers als grondstof een nieuwe ontwikkeling. Hout wordt beschouwd als de nieuwe grondstof voor bier.

De opmars van nieuwe, jonge brouwers

Zij maken graag gebruik van nieuwe, experimentele smaken. Zoals zoete aardappel, eikenbladeren, spaghetti en zelfs - gezuiverde - urine als brouwwater.

Een diversiteit aan festivals en activiteiten rond het bier

Streekbieren worden gepromoot ook op avonden in sportclubs. Allerlei neven evenementen rond bier. Toeristische routes langs brouwerijen. En zeker niet als laatste naast alle festivals het jaarlijkse, grote Zythos Bierfestival.

Verzamelaars

Deze krijgen het steeds moeilijker om het hele spectrum van bieren te verzamelen. Er zijn er zoveel dat men zich moet beperken in onderwerp. Er zijn er ook die de verzameling stoppen en afstoten, omdat de toestroom van etiketten en kroonkurken niet bij te houden is.

Brouwerijen worden omgevormd tot hotels of zorgcentrum. Dat geeft wel weer de mogelijkheid de oude brouwerijgebouwen anders te waarderen en een andere bestemming te geven.

BOB Maatschappelijk bewustzijn.

0,0% - 100% bier

Het milieu

In de brouwerijen wordt er hard aan gewerkt zo milieubewust mogelijk te brouwen.

Recycling van grondstof en water. Eco trucks, zonnepanelen, energiebesparing.

Als vierde bier drinken we Saison du Pont 6,5% Ook dit bier is een herinnering aan zijn jeugd.

 

Als vijfde en laatste bier drinken we Gouden Carolus Classic 8,5%

Het is de koning van de bruine bieren. Het is de voorloper van het bewaarbier en werd alleen maar gedronken met speciale gasten. Kwamen deze een tijdje niet dan bleef het bier in de kelder liggen en werd de Gouden Carolus nog meer bijzonder. Het bier rijpte in de kelder.

Dit bier van Geert van Lierde naar aanleiding van het goede bezoek dat gekoesterd werd .

 

Conclusie:

Het bier van deze avond smaakte naar….bier!