Gilladeken in de pers

Het Laatste Nieuws van 8 mei 2007

Lyceum lanceert bier 'Gilladeken' ter ere van vernieuwde feestzaal

het_laatste_nieuws_20070508_gilladeken.jpgAalst

Het Lyceum van Aalst pakt uit met een eigen bier. Het 'Gilladeken' is gebrouwen in de Glazen Toren in Erpe-Mere naar de traditie van de oude 'Speciale Belge'. «Die past in het historische kader van onze feestzaal Gillade die eind juni gerestaureerd zal zijn», zegt leerkracht Jan Louies. «De feestzaal dateert uit de jaren '20. Iets later overspoelde buitenlandse pils de Belgische biermarkt. Onze toenmalige dorpsbiertjes konden de concurrentie niet aan tot de komst van de Speciale Belge, het resultaat van een brouwerswedstrijd die onze markt moest beschermen. In de feestzaal Gillade, die in de periode tussen de oorlogen midden in het Aalsterse uitgaanskwartier lag, vloeide de 'Speciale' rijkelijk. Die traditie willen we samen met de zaal nieuw leven inblazen.»

Het 'Gilladeken', een amberbier van 6 graden, is zondag 13 mei voor het eerst verkrijgbaar. «Dan is er een opendeurdag in onze school in de Pontstraat», zegt leerkracht Bart Van Cauteren. «Er zijn 1.200 flessen gebrouwen en de opbrengst gaat naar het onderhoud van de historische gebouwen van de school. Eens de zaal Gillade open is, zal het Gilladeken daar ook op de kaart staan.» Foto D'Hoe ( TVDP)

© 2007 De Persgroep Publishing


Het Nieuwsblad van 11 mei 2007

Lyceum brengt eigen feestbier op de markt

het_nieuwsblad_20070511_gilladeken.jpgAalst Gerestaureerde danszaal wordt gedoopt in Gilladeken

De gerestaureerde danszaal Gillade in de Aalsterse Louis D'Haeseleerstraat wordt volgende maand heropend. Het beschermde gebouw zal worden gedoopt met het Gilladeken, een feestbier dat door het Lyceum op de markt wordt gebracht.

Jos Laeremans De Gillade was in de jaren twintig van de vorige eeuw een drukbezochte danszaal waar het gerstenat rijkelijk vloeide. Jan Louies, leraar aan het Lyceum en lid van de vereniging van bierproevers de Objectieve ProefAjuinen (OPA), vond dat de restauratie van de zaal moest beklonken worden met een eigen bier dat daarna bij elke festiviteit op de drankenkaart zal staan. Het idee prikkelde de smaakpupillen van de directie. Jan klopte aan bij zijn vriend Jef van den Steen van de artisanale brouwerij De Glazen Toren in Erpe-Mere. Iedereen was het erover eens dat het bier moest verwijzen naar de glansrijke periode van de zaal. Daarom werd het Gilladeken een Speciale. Dat bier werd destijds ook in de swingende danscafés in de Hoogstraat, nu Louis D'Haeseleerstraat, als tegenhanger van de pils geschonken. Het was ongefilterd en gistte na in het houten vat of de fles. Ook het speciaal voor de school gebrouwen bier gist na op de fles. Jef van den Steen mengde een caramelmout met een tarwemout. 'Het maken van caramelmout was een specialiteit van de Aalsterse mouterij De Wolf-Cosyns. Nu moeten we de mout in het buitenland gaan halen. De aromatische hop uit het de regio Saaz in Tsjechië zorgt voor een bittere, maar fijne afdronk. De hergisting op fles, gevoed door kristalsuiker, geeft nog meer smaakverfijning. Met zijn amper 6 procent alcohol is het zowel een doordrinker als een degustatiebier. De 1.000 liter wordt enkel in flessen van 75cl gebotteld.' 'Het Gilladeken is het resultaat van een eigen studie', beklemtoont Van den Steen. Het was een hele uitdaging.' Het bier wordt gebotteld in flessen met statiegeld en de etiketten worden er niet opgekleefd. 'Dat past bij de milieubewuste instelling van de school', zegt pr-verantwoordelijke Bart Van Cauter. 'Voor het kleven en nadien verwijderen van de etiketten moet immers milieuonvriendelijke chemie worden gebruikt. We hebben het logo van Groene School en willen bewijzen dat we dat waard zijn. Het etiket wordt met een elastiekje bevestigd. Het is aan beide zijden met informatie bedrukt.'

Open dag

Het Gilladeken wordt voor het eerst geschonken op de open dag van 13 mei in de gelegenheidsbar in de polyvalente zaal van de school. De nieuwe glans en glorie- uitstraling van de zaal Gillade blijft alsnog verborgen. Vanaf maandag 14 mei is het bier verkrijgbaar op het secretariaat van de school. Het is het enige verkooppunt. De opbrengst van de verkoop is bestemd voor de instandhouding van de historische monumenten waarin de school is gehuisvest.

© 2007 Corelio


Gazet van Antwerpen 15 mei 2007

Lyceum heeft eigen bier

gazet_van_antwerpen_20070515_gilladeken.jpgHet Aalsterse lyceum pakt naar aanleiding van de restauratie van de beschermde danszaal De Gillade in de Louis D'Haeseleerstraat uit met een eigen bier, het 'Gilladeken'. De opgeknapte zaal zal worden gedoopt met het nieuwe bier. De school liet 1.200 flessen van 75 centiliter brouwen en organiseert zelf de verkoop. De opbrengst gaat naar de restauratie van andere beschermde schoolgebouwen.

Bier is eerbetoon aan binnenkort gerestaureerde danszaal De Gillade

Aalst

De Gillade is een begrip in Aalst. De danszaal in de toenmalige Hoogstraat in het centrum van de stad -nu Louis D'Haeseleerstraat- was in de jaren twintig van de vorige eeuw een drukbezochte uitgaansgelegenheid. Het lyceum is nu eigenaar en herstelt de zaal in de oorspronkelijke staat. "De werkzaamheden zijn bijna achter de rug en we kwamen met het idee op de proppen om de zaal te dopen met een eigen bier", weet leraar Jan Louies, die tevens lid is van de bierproeversvereniging 'De Objectieve Proefajuinen'. "We kwamen zo al snel bij Jef Van den Steen en zijn ambachtelijke brouwerij De Glazen Toren in Erpe-Mere terecht."

De initiatiefnemers beslisten geen gewoon pilsbier te brouwen, maar een 'speciale', net als vroeger in De Gillade. "Het Gilladeken is een amberbier van zes graden dat nagist op de fles. We mengden een caramelmout met een tarwemout. Caramelmout was immers een specialiteit van de voormalige Aalsterse mouterij De Wolf-Cosyns. De mout die wij gebruiken, moeten we jammer genoeg in het buitenland gaan halen. De aromatische hop komt zelfs uit Tsjechië", signaleert Jef Van Den Steen.

Het lyceum is niet alleen bezorgd om zijn bouwkundig erfgoed, het is ook een milieubewuste school. Dat komt ook bij de productie van het Gilladeken tot uiting. "We gebruiken flessen met statiegeld en de etiketten worden ook niet op de flessen gelijmd. Het lijmen en achteraf verwijderen van de etiketten is immers niet goed voor het milieu. De etiketten worden met elastiekjes aan de flessen bevestigd", besluit Jan Louies.

© 2007 Concentra